Christiania / Кристиания

21 Май

Copenhagen_entrance_christiania

Кристиания (Christiania), известна още като Свободен град Кристиания (Fristaden Christiania) е квартал в Копенхаген, който се обявява за автономен през 1971 година. Кварталът е разположен на 34 хектара (84 акра) в квартала Christianshavn в столицата Копенхаген. Кристиания е територия със специален статут и има собствени закони от 1989 година, с които управлението и охраняването на територията е прехвърлено от Копенхагенската община на Свободния град.

Градът е основан като хипи селище на мястото на стари казарми в квартала Кристиансхавн. Става изключително популярен сред датчаните и чужденците заради свободната продажба на леки наркотици в пределите на града. Това води до множество сблъсъци със силите на реда в Копенхаген и редовни акции за изземане на наркотични вещества от страна на полицията.

Все пак държа да отбележа, че продажбата и разпространението на каквито и да било твърди наркотици е забранено и Кристиания не трябва да се възприема като място за продажба на наркотици, където никакви закони не важат.

461624

Ludvigsen е съавтор на мисията на Кристияния, датираща от 1971 г., която предлага следното:

Целта на Кристияния е да се създаде самостоятелно управлението на общността, при която всеки отделен индивид е отговорен за благосъстоянието на цялото общество. Нашето общество ще бъде икономически независимо и самоподдържащо се и като такова, нашият стремеж е да бъдем твърди в убеждението си, че психическата и физическата нищета може да бъдат предотвратени.

grundlov

В момента населението на Кристияния наброява около 1000 души. Всеки има равни права и може да участва във всички важни въпроси, свързани с развитието на територията и общността. Общността е анархистка, но противно на представите на 99% от населението на Земята анархизмът не е равнозначен на хаос и тази общност успява да го докаже пред света.

Кристияния успява да постигне целите на проекта и в момента е самостоятелен град със собствена икономика и е почти на 100% „self-sustainable“. В града има няколко кафета, ресторанти, нощен клуб, галерии, малък базар за сувенири с множество търговци и немалък брой занаятчии.

Ако случайно решите да посетите града Ви препоръчвам да отидете на концерт в Loppen и също така да пробвате местната бира!

Тук може да прочетете повече информация за Кристиания: Сайт

Christiania øl23-7-2012 081 copy

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: