Как да си намерим черупка ако сме голи охлюви

16 Юни

Пич, къде ми е квартирата?

a-place-to-stay-logo

Скоро започва сезона за ловуване на нови квартири и реших да драсна няколко реда за големите онлайн портали, които предлагат квартири из цяла Дания. Има много опции за онлайн сайтове, които предоставят връзка на наемодатели с наематели, но винаги трябва да се има впредвид, че тези сайтове не носят никаква отговорност за това дали предлаганите жилища не са измамна схема. Има случаи на хора, които са заплатили депозити и след това не са могли да си влязат в апартамента, който на теория им се полага. Има и други схеми, в които може да подпишете договор, в който наемодателя е фиктивна фирма, която не извършва никаква дейност и т.н.

Накратко искам само да предупредя тези, които смятат да ползват услугите на тези сайтове да не смятат, че всичко е на 100% сигурно и да имат едно наум, когато офертите за квартира са прекалено добри, за да са истина.

Ето няколко сайта:

Предполагам най-популярният: http://www.boligportal.dk/

Други също популярни сайтове: http://www.lejebolig.dk/

http://www.findroommate.dk/

http://www.ledige-lejligheder.dk/

http://lejdinbolig.nu/

http://www.findbolig.nu/

http://www.lejerbo.dk/

Аз лично препоръчвам boligportal понеже е най-популярният сайт за отдаване/наемане на жилища, но за жалост трябва да се заплати такса от ок. 375 кр. за двумесечен достъп. Ползвал съм услугата и на lejebolig, но не съм доволен, понеже не сполучих с намирането на квартира там. Обявите са по-малко в сравнение с boligportal, а също така автоматично удължават 1 седмичния пробен период на абонамент и изтеглят директно парите от сметката, от която сте платили абонамента. Which is totally not cool!!!… и имах дълга дискусия по телефона за това с тяхна служителка, което не доведе до никакъв резултат…

Друга алтернатива на сайтовете е директно свързване с агенция, но доколкото знам се чака прекалено дълго и аз нямам никакъв опит в намирането на квартира по този начин, така че не бих задълбавал в тази тема. Все пак съм прекалено сигурен че има достатъчен брой агенции, предоставящи тази услуга в която и да е точка на Дания, но цените за услугата, времето по намиране и качеството са си строго индивидуални за всяка агенция.

Къде сбъркахме?!?

На всеки се случва да попадне в гадна ситуация с хазяина си. Вече на няколко пъти съм имал проблеми с възвръщането на този проклет тримесечен депозит, който така дълбоко бърка в джоба ми. Има решение и на този въпрос – решението се нарича Lejernes Landsorganisation. Ако смятате, че наемът който плащате е твърде висок, наемодателят ви иска да вземе прекалено много от депозита Ви за едно боядисване на стените или ви притискат да платите за неща, за които не смятате, че Вие трябва да плащате – те са хората. Това са адвокатите, които биха водили каквото и да е дело в Жилищния трибунал за Вас (срещу съответната сума, разбира се). Тарифите за членство варират от това в коя област на Дания се намирате и за какъв тип членски внос става въпрос, но тук може да разгледате ценовия лист – линк.

Моят личен опит с тях се базира на това, че бившата ми хазяйка беше обещала да ми изплати целия депозит обратно (8000 кр.), но някак си ненадейно беше забравила и така някак си ненадейно все пропускаше да си вдигне телефона или да ми отговори на смс-ите и имейлите, които й изпращах в продължение на 1 месец. Накрая ми писна, насрочих си среща с адвокат от LLO и заплатих 300 кр за чл. внос и 400 кр за започване на дело и в крайна сметка си получих парите до последната стотинка (или в случая оре) обратно.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: