Sankthans aften

23 Юни

2013-06-23_20-58-31_594

Sankthansaften, den 23. juni, aftenen før sankthansdag, der er Johannes Døberens fødselsdag. Selvom sommersolhverv falder på den 21. juni, er sankthansaften i Danmark blevet betragtet som midsommeraften og derfor som den korteste nat på hele året.

Ifølge folketroen var den ladet med en særlig kraft. Man mente at lægeurter indsamlet sankthansnat var mere kraftfulde (se sankthansurt), ligesom duggen på græsset i sig selv havde en helbredende virkning.

Det samme havde også vandet i helligkilderne, hvorfor syge valfartede til dem denne aften og nat. I tilknytning hertil opstod de såkaldte kildemarkeder med telte, boder og gøgl. Det kendteste er forlystelsesstedet Dyrehavsbakken nord for København, opstået i 1700-t. Det gav stof til Adam Oehlenschlägers Sanct Hansaften-Spil (1803).

Men også de onde kræfter var på færde en så kraftladet nat; fx fløj heksene forbi på deres kosteskaft på vej til Bloksbjerg eller Hekkenfeldt. For at holde det onde borte tændtes der bål, gerne på højtliggende steder, eller man tændte blus i tjæretønder eller satte ild til halmknipper på stager.

At sætte en heksefigur på bålet er en tradition der først er blevet gængs i 1900-t., hvor det også er blevet almindeligt at holde båltale og afsynge Holger Drachmanns midsommervise fra eventyrkomedien Der var engang (1885).

Kilde: Den Store Danske

2013-06-23_21-51-45_284

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: