Valentinsdag

14 Февр

valentinskort-mini

Datoen
Valentinsdag er altid den 14. februar.
Der er flere „Sankt Valentin´er“ men det er Sankt Valentin af Rom, som dagen hyppigst forbindes med.

My Valentine

Skikken med de kærlige kort stammer fra USA og England, hvor kortene havde en funktion, der minder om danske gækkebreve i slutningen af 1800-tallet.

Dagen i Danmark
Allerede i 1950´erne forsøgte blomsterhandlere at indføre dagen – men forgæves. Den slog først folkeligt igennem i slutningen af 1990´erne.

I Sverige
Svenskerne har kendt dagen lidt længere end vi. På den anden side af sundet kaldes den „Alla Hjärtans Dag“.

Valentinsdag, som fejres 14. februar, er kendt som „de elskendes helligdag„. På denne dag udveksler par kort, blomster, chokolade eller andre former for kærlige gaver.

Valentinsdag er i moderne tid blevet sat i forbindelse med den gamle romerske højtid Lupercalia, men ikke alle forskere er dog enige i dette. Festivalen Lupercalia blev afholdt den 15. februar til ære for en af de romerske guder, Lupercus, og en række ritualer, som skulle sikre frugtbarhed, var et vigtigt element i festen.

Helligdagen blev indført af pave Gelasius i 496 e.v.t. og blev opkaldt efter den romerske præst Valentin. Hvem han var er stadig usikkert. Legenden fortæller, at da kejser Claudius II beordrede romerske soldater til ikke at gifte eller forlove sig, trodsede Valentin dette dekret og fortsatte med at vie unge soldater. Han blev som følge heraf arresteret, sat i fangenskab og senere henrettet ved halshugning den 14. februar. Den romerske-katolske kirke udnævnte ham efter hans død til helgen som Sankt Valentin.

Afholdelse af valentinsdag i Danmark er en forholdsvis ny tradition. I Finland, hvor dagen har været fejret siden 1989, er det den næstvigtigste sæson for afsendelse af postkort med 5-5½ mio. valentinskort. USA må siges at være foregangsland for helligdagen. Der sendes hvert år 192 millioner valentinskort.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: